5 curiositats sobre el formatge que (segurament) no sabies

El formatge artesà és molt més que un aliment: és una tradició mil·lenària plena d’històries, secrets i curiositats sorprenents. A Tros de Sort, portem 30 anys dedicant-nos a l’elaboració de formatges als Pirineus, i al llarg d’aquest temps hem après moltes coses que probablement no sabies. Vols descobrir-les? Aquí tens 5 curiositats sobre el formatge que et sorprendran!

5 curiositats sobre el formatge que (segurament) no sabies

1. El formatge és un dels aliments més antics del món

Sabies que el formatge té més de 7.000 anys d’història? Les primeres evidències d’elaboració de formatge es remunten a l’antiga Mesopotàmia, i s’han trobat restes en àmfores d’aquest aliment a civilitzacions com l’egípcia. La llegenda diu que el formatge va ser descobert per casualitat, quan un pastor va emmagatzemar llet en una bossa feta d’estómac d’animal i aquesta es va quallar. Així va començar la màgia del procés artesanal del formatge!

2. Hi ha més de 2.000 tipus de formatge al món

Des del suau brie francès fins al fort roquefort, passant pels nostres estimats formatges dels Pirineus, el món del formatge és immens. Cada regió té la seva pròpia manera de fer, i això és el que fa que el formatge artesà sigui tan especial: cap peça és exactament igual a una altra. A Tros de Sort, els nostres formatges reflecteixen la riquesa del nostre entorn natural i la passió per la tradició.

3. El formatge té un dia internacional (i potser no ho sabies!)

Cada 27 de març es celebra el Dia Internacional del Formatge, una ocasió perfecta per homenatjar aquest deliciós aliment. Aprofita aquest dia per tastar algun dels nostres formatges artesans dels Pirineus o descobrir noves varietats que potser encara no coneixes. Si ets amant del formatge, aquesta és la teva data assenyalada!

4. El color del formatge pot variar segons l’alimentació de les vaques

Has notat que alguns formatges tenen un color més groguenc i altres més blanc? Això sovint depèn de l’alimentació dels animals. Quan les vaques mengen pastura fresca rica en betacarotens, la llet i, per tant, el formatge, adquireixen un to més groc. Aquest és el cas de molts dels nostres formatges de Tros de Sort, elaborats amb llet de ramats que pasturen lliurement als Pirineus.

5. Alguns formatges es van considerar un luxe per a la reialesa

En temps antics, el formatge no era un aliment comú per a tothom. Algunes varietats eren considerades un luxe exclusiu per a la noblesa i la reialesa. Per exemple, el roquefort va ser conegut com “el formatge dels reis” a França. Afortunadament, avui pots gaudir de formatges artesans d’alta qualitat com els nostres, sense necessitat de ser de sang blava! ?

El món del formatge està ple de curiositats fascinants que ens connecten amb la història, la cultura i la natura. A Tros de Sort, estem orgullosos de formar part d’aquesta tradició mil·lenària amb els nostres formatges artesans dels Pirineus. Ara que ja saps algunes d’aquestes curiositats, t’animem a seguir descobrint i, sobretot, a tastar els sabors únics que el formatge pot oferir.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Potser t'interessa...

Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar