Els nostres orígens
Més de vint-i-cinc (25) anys d’experiència
Tros de Sort és el resultat de la unió de cinc ramaders, un veterinari i un enginyer tècnic agrícola especialista en el món formatger amb un objectiu comú: elaborar formatges artesans mantenint la qualitat del producte, posant en valor el territori i respectant les tradicions i el medi ambient.
VAM TROBAR UN TROS DE SORT
Fundada l’any 1995 a Sort, la capital del Pallars Sobirà i el cor del Pirineu Occidental. Som la formatgeria artesana pionera en el territori espanyol en elaborar un formatge de pasta tova amb llet crua de vaca de només tres setmanes de curació. Amb el que aconseguim ser reconeguts al voltant de l’Estat espanyol amb el nostre producte estrella: el formatge “Tou dels Til·lers”.
Fa molt temps, hi havia un gran nombre de microexplotacions de vaques lleteres a la comarca del Pallars Sobirà, que venien la seva producció de llet a una empresa que s’encarregava de tractar-la. Malauradament, a principis dels anys 90, va fer fallida i els ramaders van haver de buscar una via alternativa per treure profit a la seva producció.
Així doncs, Tros de Sort neix davant la necessitat d’alguns ramaders de crear una formatgeria per donar sortida a la llet de les seves vaques amb un valor afegit. Ho fa seguint els passos dels mestres formatgers i adaptant-se a les noves tecnologies i a l’entorn, per la correcta elaboració d’un producte tan versàtil com és el formatge artesà català.
“Som un TROS de SORT, estem en un TROS de SORT i fem TROSSOS de SORT... Joc de paraules i PALÍNDROM que és una declaració d’intencions del que fem.”
“Som un Tros de Sort, estem en un Tros de Sort i fem Trossos de Sort... Joc de paraules i palíndrom que és una declaració d’intencions del que fem.”
ARRELATS EN L’ARTESANÍA
Gràcies als més de 25 anys d’experiència que ja acumulem, ens consolidem com una de les formatgeries artesanals més antigues de Catalunya.
A Tros de Sort fabriquem els nostres productes seguint un procés d’elaboració integrat. Això significa que ens encarreguem rigorosament de tots els elements que en formen part de manera artesanal.
Perquè un formatge sigui de qualitat, és indispensable tenir una bona matèria primera. Per això, treballem i tractem exclusivament llet sencera de vaques de la nostra granja, situada a 675 metres d’altitud i ubicada a Pujol, un municipi que es troba a 19 quilòmetres de l’obrador.
Oferim una àmplia gamma de formatges que elaborem artesanalment mantenint la qualitat i l’essència de l’autèntic sabor del Pirineu lleidatà. El nostre èxit es pot comprovar en la satisfacció de fins i tot els paladars més exigents amb un producte prèmium homogeni, i molt valorat pels amants del formatge.
No et perdis aquesta oportunitat d’or per viure en primera persona totes les sensacions i emocions que es descobreixen tastant un bon formatge artesà del territori.
PASSIÓ I DEDICACIÓ EN CADA FORMATGE
A Tros de Sort, produïm artesanalment tots els nostres làctics seguint la tradició que ens han deixat els mestres formatgers i a partir de la llet de vaques de producció pròpia. Elaborem una àmplia gamma de formatges, i per aconseguir la personalitat de cadascun, s’ha de tenir en compte els múltiples factors que hi intervenen com el salat, l’oreig o el temps de maduració, i per suposat, el seu afinat.
De totes maneres, si t’interessa conèixer a grans trets aquest procés tan complex i laboriós, que pot ser considerat tot un art, nosaltres t’ho volem explicar.
Recorda que pots adquirir els nostres productes a través de distribuïdors i botigues gourmet. Si prefereixes que el tracte sigui més directe i personalitzat, pots venir físicament a la nostra agrobotiga o comprar còmodament a través de la nostra botiga en línia, on a banda dels nostres làctics, també hi trobaràs altres productes gourmet, artesans i del territori.
La granja
BRAMS: No és el famós músic. És el nom de la societat ramadera de quatre socis de la formatgeria, que comparteixen la última granja de vaques que queda en actiu a la comarca del Pallars Sobirà, i que ens aporten la llet més fresca pels nostres formatges.
La última granja del Pallars Sobirà
El nostre bestiar s’alimenta d’herba dels prats d’alta muntanya. Aquest fet, juntament amb les qualitats òptimes que ens brinda el territori i el clima aconseguim que la matèria primera dels nostres formatges sigui exquisida i de gran qualitat.
Llet de qualitat
Actualment, munyim 40 vaques de raça frisona. La seva alimentació basada en farratges d’elaboració pròpia, també és un factor a tenir en compte, ja que determinarà, entre altres factors, la qualitat òptima de la llet. Per aquest motiu, l’herba amb què les alimentem prové de prats d’alta muntanya, entre els 900 i 1000 metres d’altitud amb el que aconseguim que el seu aliment sigui 100% complet.
L’Agrobotiga
La nostra Agrobotiga comparteix edifici amb la fàbrica. Ens dediquem a l’elaboració del formatge, d’aquesta manera el producte principal que hi oferim és el nostre formatge artesà. A més, també hi podràs trobar tots aquells productes que acompanyen a un bon formatge.
Una combinació excel·lent
A Tros de Sort apostem pel territori i pels productes locals. Per aquest motiu, també hi trobaràs un recull de productes artesans i d’alta qualitat elaborats al Pallars o zones properes.
Productes de Km 0
I això no és tot, si no saps quin formatge escollir, necessites assessorament per descobrir el teu formatge ideal o simplement vols degustar la qualitat dels nostres formatges prèmium, t’oferim una exclusiva i selecta taula de formatges acompanyada amb una copa de vi in situ.
ELS NOSTRES VALORS
A Tros de Sort estem molt compromesos amb la sostenibilitat i apostem per la preservació de l’entorn i del medi ambient. Ens mou la voluntat de servei al (nostre estimat) territori i a la conservació del seu patrimoni cultural i gastronòmic.
Ens hem adaptat a l’entorn i a les necessitats actuals, tenint en compte l’optimització i l’aprofitament dels nostres recursos, i allargant el cicle de vida de la nostra matèria primera. Estem en contra del malbaratament alimentari i creiem fermament en l’economia circular. Donem suport i visibilitat a aquelles entitats que vetllen per aconseguir un món sense malbaratament alimentari.
Per això, seguint la inherent tradició de la cuina del reaprofitament, continuem elaborant el Formatge de Tupí tal com feien els nostres ancestres i creem nous productes com la “Crema de formatge Tou dels Til·lers”.
Apostem pels productors locals i del territori. Treballem amb matèries primeres de productors locals: la llet per elaborar tots els nostres formatges prové de l’última granja que queda al Pallars Sobirà. L’oli amb què elaborem el “Tupí de Sort” l’obtenim de les oliveres arbequines de les Garrigues, i la mel per fer el “Tupí de Sort amb mel” prové dels abellars del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
També creiem en les oportunitats, amb la qual cosa, col·laborem amb aquelles entitats de caràcter social i sense ànim de lucre que vetllen per a la integració de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, amb el que posem en valor la seva tasca i els ajudem a donar-se a conèixer i a tenir més oportunitats.
Per aquest motiu, utilitzem productes provinents d’aquestes entitats socials, com és el cas de la taula de fusta que emprem en la nostra “Taula de 4 Formatges”, que està fabricada per la Fundació Privada Ilersis de Lleida.